Setting to Smoke Mode when turning on

flomas67

New member
Joined
Sep 1, 2021
Messages
10
Reaction score
11
Location
California
Noob here, I'm not seeing or understanding when it says set to Smoke mode when turning on. is it me or am I missing something? I don't see anywhere for it to be Set To Smoke Mode.

Thanks!

Flomas
 

ANT0407

Well-known member
Joined
Feb 15, 2021
Messages
273
Reaction score
293
Location
NH
Noob here, I'm not seeing or understanding when it says set to Smoke mode when turning on. is it me or am I missing something? I don't see anywhere for it to be Set To Smoke Mode.

Thanks!

Flomas
What model do you have? If you have a model with a PID display it should have an S on the screen when you turn it on. The S stands for smoke. I'm not familiar with any models that have a nonPID controller. If that's what you have maybe someone can help you. Good luck.
 

ANT0407

Well-known member
Joined
Feb 15, 2021
Messages
273
Reaction score
293
Location
NH
I am not familiar with the Lockhart platinum so I googled it. That smoker does have a PID controller so when you turn it on it should display an S so you should be in smoke mode. I just found this video from Ash Kickin' BBQ, He is smoking ribs on the Lockhart platinum and he mentions that is in smoke mode when he turned the power button on

 

flomas67

New member
Joined
Sep 1, 2021
Messages
10
Reaction score
11
Location
California
I am not familiar with the Lockhart platinum so I googled it. That smoker does have a PID controller so when you turn it on it should display an S so you should be in smoke mode. I just found this video from Ash Kickin' BBQ, He is smoking ribs on the Lockhart platinum and he mentions that is in smoke mode when he turned the power button on

Awesome, that was easy enough.... I just got this two days ago, did first burn. going to get smok'n this weekend...
 

ANT0407

Well-known member
Joined
Feb 15, 2021
Messages
273
Reaction score
293
Location
NH
Awesome, that was easy enough.... I just got this two days ago, did first burn. going to get smok'n this weekend...
Enjoy your Lockhart and welcome to the forum!
 

JeepSmoker

Member
Joined
Sep 6, 2020
Messages
30
Reaction score
14
Location
West Lafayette, IN
The Lockhart fires up in "S" mode. Unfortunately, it looks like a "5"...a little confusing for 1st timers. BTW, for higher temps, set the control to 350 or higher AFTER you fire up in "S". It really kicks up the fan speed and auger frequency. Then set it to desired temp.
 

flomas67

New member
Joined
Sep 1, 2021
Messages
10
Reaction score
11
Location
California
I think we did good, everyone loved the brisket and the ribs!! I should have pulled the ribs a little sooner the brown sugar and BBQ sauce got a little darker than I wanted, over all I would say success for my first try.
 

Attachments

  • 1 (1).jpg
    1 (1).jpg
    284.1 KB · Views: 26
  • 1 (2).jpg
    1 (2).jpg
    255.9 KB · Views: 26
  • 1 (3).jpg
    1 (3).jpg
    342.5 KB · Views: 26

Gijoe007

New member
Joined
Aug 1, 2021
Messages
7
Reaction score
2
Location
Ohio
Noob here, I'm not seeing or understanding when it says set to Smoke mode when turning on. is it me or am I missing something? I don't see anywhere for it to be Set To Smoke Mode.

Thanks!

Flomas
I just received my brand new PitBoss Platinum Brunswick. I already did my “burn off” to remove any manufacturers oils. When you first power the smoker on (and have your dial turned all the way to the left) your supposed to see an “S”. I never had seen that. All mine read was 150F. When I called PitBoss they told me that is what the temp starts out with when set to “(S)moke”. They said they will send me a brand new controller but it’s not broken it just reads 150F. Leave it set to that with the DOORS OPEN (Very Important) for 10 minutes THEN close and set to desired temp
 

Big Ron

Member
Joined
Aug 19, 2020
Messages
34
Reaction score
5
Location
Mississippi
Noob here, I'm not seeing or understanding when it says set to Smoke mode when turning on. is it me or am I missing something? I don't see anywhere for it to be Set To Smoke Mode.

Thanks!
I have the same one, when you power it up the S is displayed. This is smoke setting, leave it there until the fire box is lit. Then set it to what waver temp you need. There is not much smoke in any setting, I use a smoke tube when smoking meats.
 

flomas67

New member
Joined
Sep 1, 2021
Messages
10
Reaction score
11
Location
California
Not sure if this needs to go in a different thread. Does anyone use the S mode to smoke, if so. what is the expected temp when just running in Smoke Mode on the Platinum.
Couldn't find much info on this.

Thanks!
 

Gijoe007

New member
Joined
Aug 1, 2021
Messages
7
Reaction score
2
Location
Ohio
Not sure if this needs to go in a different thread. Does anyone use the S mode to smoke, if so. what is the expected temp when just running in Smoke Mode on the Platinum.
Couldn't find much info on this.

Thanks!
150F you could leave it on there the whole time theoretically. From what I know, at this setting the most smoke is produced
 
Top