L01 Error Code (as soon as you apply power to unit)

STLJonny

New member
Joined
Jun 21, 2020
Messages
11
Reaction score
1
Points
3
Location
Missouri, United States
As soon as I apply power to the unit (PB Austin XL) I get an L01 on the LCD readout for a few seconds, then it goes blank/black. The fan/auger do not power up, and the unit is dead in the water.

I've searched high and low through PB manuals, and no mention of that code. Tried searching on here, but it told me that the keyword was either too short, produced too many results, or was too common.

Anyone know anything about this?
 
  • Thread Starter Thread Starter
  • #2

STLJonny

New member
Joined
Jun 21, 2020
Messages
11
Reaction score
1
Points
3
Location
Missouri, United States
PB Support has never heard of an L01 error code either. Tried it in multiple outlets, with multiple extension cords.

After describing this issue, and my previous overheating issue (360+ on Smoke - P4 Setting), they have went ahead and sent me a new controller board. Hopefully the RTD Probe isn't also an issue, once the new controller board gets delivered and installed. Guess only time will tell.

FYI, If the attached photo doesn't show the L01 very good, I have a video that shows it alot clearer that I can provide.
 

Attachments

Jim w

New member
Joined
Jul 29, 2020
Messages
1
Reaction score
0
Points
1
Location
Hubbard, Oregon
As soon as I apply power to the unit (PB Austin XL) I get an L01 on the LCD readout for a few seconds, then it goes blank/black. The fan/auger do not power up, and the unit is dead in the water.

I've searched high and low through PB manuals, and no mention of that code. Tried searching on here, but it told me that the keyword was either too short, produced too many results, or was too common.

Anyone know anything about this?
I had this problem today, the unit shut down and the control panel showed L01. I turned it off, unplugged it and plugged back in and it ran fine. I can’t find any information on the error. If it happens again I’ll call pit boss and see if they have any new info. I’ve had my pb820 for about a month and have used it at least 15 times.
Anyone else have this issue?

thanks
 
  • Thread Starter Thread Starter
  • #4

STLJonny

New member
Joined
Jun 21, 2020
Messages
11
Reaction score
1
Points
3
Location
Missouri, United States
Still haven't gotten my Controller Board from Pit Boss, but I do know that when I called it into them, they had no clue what the code was (they never heard of it), so they immediately ordered me a Controller Board. Too bad it's now been a month, and I am looking at at least another 3+ weeks to get the board. Not too happy, and will be calling back to see what's going on (they escalated my Warranty Order at about 3 weeks, and now a week after that the Warranty Order says Backordered 4-6 weeks). Not too happy at their Customer Service/Support/Warranty at this point in time.
 

MikeInFla

Moderator
Staff member
Joined
Apr 24, 2020
Messages
476
Reaction score
109
Points
43
Location
Panama City, FL
Yeah they are pretty slow. I had a probe that was supposed to be to me by the end of the week. Took over 8 weeks and I got tired of waiting so i bought one on Amazon and it had one day shipping and arrived the day after I ordered it. Then about 2 days later the one from Pit Boss arrived so I just put it away to save as a spare. Sometimes I don't mind just buying the parts from Amazon because shipping is much faster and if I am not out a whole lot of money I'll just save the other as a backup.
 

DaveXDm9

Moderator
Staff member
Joined
May 11, 2020
Messages
526
Reaction score
177
Points
43
Location
Tennessee
Still haven't gotten my Controller Board from Pit Boss, but I do know that when I called it into them, they had no clue what the code was (they never heard of it), so they immediately ordered me a Controller Board. Too bad it's now been a month, and I am looking at at least another 3+ weeks to get the board. Not too happy, and will be calling back to see what's going on (they escalated my Warranty Order at about 3 weeks, and now a week after that the Warranty Order says Backordered 4-6 weeks). Not too happy at their Customer Service/Support/Warranty at this point in time.
I have a feeling that there was an issue with the controller as they pulled it from there online parts list which is interesting. You can buy the same controller from Amazon as the controller that Pit Boss uses is not a controller they design themselves.
 

Simonsway

New member
Joined
Aug 10, 2020
Messages
1
Reaction score
0
Points
1
Location
Florid
Still haven't gotten my Controller Board from Pit Boss, but I do know that when I called it into them, they had no clue what the code was (they never heard of it), so they immediately ordered me a Controller Board. Too bad it's now been a month, and I am looking at at least another 3+ weeks to get the board. Not too happy, and will be calling back to see what's going on (they escalated my Warranty Order at about 3 weeks, and now a week after that the Warranty Order says Backordered 4-6 weeks). Not too happy at their Customer Service/Support/Warranty at this point in time.
Just purchased a Pit Boss and got the same error code (L01) when I plugged it in for the first time. Just plan on taking the grill back to the store. FYI: In February I bought this grill and it worked for about 2 months and then it stopped holding the temperature and feeding the pellets to fast causing a fire and mini explosion in the firebox. Called Pit Boss where the customer service is horrendous, and they said it was the temperature probe and control board. Got the temperature probe but am still waiting on the control board (they keep giving excuses) and it been over 2 months. Finally got fed up with it and contacted the store where I purchased the grill and they were kind enough (even though they did not have to) to replace the unit which they delivered on Thursday. As I said when I went to prep the grill for the first time, I got the error code L01. Called Pit Boss and am waiting on a call back. Since I did not get the call back from pit boss, I will be returning the replacement unit back to the store. When I spoke to Pit Boss about the first grill, I was actually told that sometimes you get one that works and sometimes you don't. Very reassuring about the quality of their product.
 
  • Thread Starter Thread Starter
  • #8

STLJonny

New member
Joined
Jun 21, 2020
Messages
11
Reaction score
1
Points
3
Location
Missouri, United States
My controller board (warranty replacement) order at Pitboss placed on July 5th went from Processing to Backordered 4-6 weeks. I called last week, and they said they had tons of units in stock, and she would expedite the order to get it moving. Still no movement as of today, so I have another callback into them to see what the latest excuse is.

I'm half tempted to just by an aftermarket PID controller, so I can actually use this thing.
 
  • Thread Starter Thread Starter
  • #9

STLJonny

New member
Joined
Jun 21, 2020
Messages
11
Reaction score
1
Points
3
Location
Missouri, United States
I have a feeling that there was an issue with the controller as they pulled it from there online parts list which is interesting. You can buy the same controller from Amazon as the controller that Pit Boss uses is not a controller they design themselves.
So you have a link or make/model number for the controller (off Amazon)?
I'd even be tempted to install an aftermarket PID controller if there was one that was more of a direct replacement, for the current unit (I just don't want to modify the face of the hopper and use filler plates, i think that looks sorta tacky).
 

MikeInFla

Moderator
Staff member
Joined
Apr 24, 2020
Messages
476
Reaction score
109
Points
43
Location
Panama City, FL
Amazon Pit Boss Controller and Here for one with reviews and photos

Read reviews, there are several different vendors. If you don't mind spending $50+ for one and then wait on the one from Pit Boss you will have a back up.

note that in the photos on the second link are for vertical smokers. They bought the wrong controller which look the same but it's not, the vertical smokers have setting increments of 25 degrees. The ones on Amazon are for the pellets grills and not the vertical smokers.
 
  • Thread Starter Thread Starter
  • #11

STLJonny

New member
Joined
Jun 21, 2020
Messages
11
Reaction score
1
Points
3
Location
Missouri, United States
So update. After calling last week, they expedited the controller board to me. Received today, swapped it, and still am getting same L01, and unit is dead in the water.

Speaking with CS right now. L01 is the software/firmware version of the controller (after a couple calls about it, they have a CS e-mail circulating with that information).

The CS rep was slightly confused when I told her after the L01 goes away, the unit is dead in the water, so she is consulting with others.

I have had this unit since End of May/Early June, and called this issue in on July 5th. I only got the burn in, and two attempted smokes on this unit before it had issues. Not wanting to spoil the experience, but if they do not rectify this immediately I will be asking for a full refund.

On a side note, I probably have a spare controller board (unless the replacement was defective as well).
 

ACrone

New member
Joined
Aug 31, 2020
Messages
1
Reaction score
0
Points
1
Location
Indiana
So update. After calling last week, they expedited the controller board to me. Received today, swapped it, and still am getting same L01, and unit is dead in the water.

Speaking with CS right now. L01 is the software/firmware version of the controller (after a couple calls about it, they have a CS e-mail circulating with that information).

The CS rep was slightly confused when I told her after the L01 goes away, the unit is dead in the water, so she is consulting with others.

I have had this unit since End of May/Early June, and called this issue in on July 5th. I only got the burn in, and two attempted smokes on this unit before it had issues. Not wanting to spoil the experience, but if they do not rectify this immediately I will be asking for a full refund.

On a side note, I probably have a spare controller board (unless the replacement was defective as well).
Any updates since this call? I'm having the same issue and I'm not feeling very optimistic about a resolution at this point.
 

JerkasaurusRex

New member
Joined
Sep 8, 2020
Messages
2
Reaction score
0
Points
1
Location
Cincinnati
I am also having this issue right out of the box with a Pit Boss 820 Pro Series from Lowes. Hearing the nightmares about Pit Boss's customer service, I decided to bite the bullet and order a replacement controller from a third party site:


Any update on this issue would be greatly appreciated.

I have popped out the current controller board and have inspected it, and have not found any issues. See attached.

Insane that they don't know what L01 is for an error code. Someone had to have programmed it! This is literally the only place anywhere online I have found reference to this issue.

Thanks and may god bless you all.
 

Attachments

DaveXDm9

Moderator
Staff member
Joined
May 11, 2020
Messages
526
Reaction score
177
Points
43
Location
Tennessee
I am also having this issue right out of the box with a Pit Boss 820 Pro Series from Lowes. Hearing the nightmares about Pit Boss's customer service, I decided to bite the bullet and order a replacement controller from a third party site:


Any update on this issue would be greatly appreciated.

I have popped out the current controller board and have inspected it, and have not found any issues. See attached.

Insane that they don't know what L01 is for an error code. Someone had to have programmed it! This is literally the only place anywhere online I have found reference to this issue.

Thanks and may god bless you all.

Welcome to the forum so I called Pit Boss since I want to help others on this issue. So I actually got through in a decent time.

L01 is true it is the firmware number for the controller. If anyone recieves the L01 that means the controller firmware was not properly flashed to the chip or the firmware was corrupted during the flash at the manufacture. You need to call PB and have the controller exchanged for another one.

If you already ordered a new one still call PB and get the replacement. You never know you might need it on a year or two.
 

JerkasaurusRex

New member
Joined
Sep 8, 2020
Messages
2
Reaction score
0
Points
1
Location
Cincinnati
Welcome to the forum so I called Pit Boss since I want to help others on this issue. So I actually got through in a decent time.

L01 is true it is the firmware number for the controller. If anyone recieves the L01 that means the controller firmware was not properly flashed to the chip or the firmware was corrupted during the flash at the manufacture. You need to call PB and have the controller exchanged for another one.

If you already ordered a new one still call PB and get the replacement. You never know you might need it on a year or two.
I very much appreciate your reply. Thank you for taking the time to confirm with Pit Boss what L01 means. I'll update this thread once I get my aftermarket controller in. I did create a support ticket and supposedly have a call back scheduled with Pit Boss. Haven't heard back
 

MikeInFla

Moderator
Staff member
Joined
Apr 24, 2020
Messages
476
Reaction score
109
Points
43
Location
Panama City, FL
So far I think the most complaints are from the ones bought at Lowe's. It's amazing how many of these don't work out of the box. I guess I am lucky to have to issues with either of mine.
 

JeepSmoker

New member
Joined
Sep 6, 2020
Messages
18
Reaction score
2
Points
3
Location
West Lafayette, IN
PB Support has never heard of an L01 error code either. Tried it in multiple outlets, with multiple extension cords.

After describing this issue, and my previous overheating issue (360+ on Smoke - P4 Setting), they have went ahead and sent me a new controller board. Hopefully the RTD Probe isn't also an issue, once the new controller board gets delivered and installed. Guess only time will tell.

FYI, If the attached photo doesn't show the L01 very good, I have a video that shows it alot clearer that I can provide.
I got an L02 on my Lockhart, then an ERR and flashing igniter display when a pin came out of the igniter connector, so being a PID controller, it stands to reason that it would have different firmware.
 

Shane225

New member
Joined
Oct 5, 2020
Messages
3
Reaction score
5
Points
3
Location
Louisiana
The LO1 is exactly how I found this forum and the problem I had. I replaced the control board and was still having the power issue and the LO1 flash. I spoke with customer service again and they are sending a new control board and power cord.
I decided to check my cord and found some issues. I'm not waiting on them and replaced my cord with a 14g 25 ft extension cord. My problems have disappeared.
20201007_134925.jpg
20201007_134900.jpg
 

JeepSmoker

New member
Joined
Sep 6, 2020
Messages
18
Reaction score
2
Points
3
Location
West Lafayette, IN
I got the same code (L01) when a wire pulled out of the auger motor connector. Funny how much that code looks like "LOL"...in this case it means Lots Of Luck!
 

Latest Discussions

Top